Borsodi Vadász - Article Site

 

Változások az afrikai sertéspestis miatt bevezetett előírásokban

Létrehozva: 2018-10-01

Megjelent az Országos Főállatorvos, újabb, 3/2018. számú határozata. Ebben visszavonja korábbi, 2/2018. számú határozatát, és az afrikai sertéspestis megelőzésére és korai felismerésére vonatkozó intézkedések hatékonyságának növelése érdekében, az ASP járványügyi felmérő (surveillance) program keretében fogalmaz meg rendelkezéseket.

Újdonság, hogy az élő vaddisznószállítás problémáinak enyhítése érdekében lehetővé vált a  közepes kockázatú területen található engedélyezett vadaskertekből és vadfarmokból az élő vaddisznók elszállítása az alacsony kockázatú területre. Ehhez azonban alapfeltétel a megfelelő vérvizsgálatok elvégzése és a járványügyi előírások szigorú betartása.

A közepes kockázatú területeken megszűnt a vadászat során elejtett, emberi fogyasztásra szánt, egészséges vaddisznókból való kötelező mintavétel! (minden érintett vadászatra jogosultat értesített az állategészségügyi hatóság)

Az aktív vizsgálati rendszer a továbbiakban csak a diagnosztikai célból, a vaddisznóállomány gyérítése érdekében történő kilövéseknél, illetve a betegség tüneteit mutató, valamint az elhullva talált vaddisznók esetében áll fenn.

Az Országos Főállatorvos 3/2018. határozata az alábbi linkre kattintva érhető el:

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/elelmiszerlanc-felugyeletert-felelos-allamtitkarsag/hirek/valtozasok-az-afrikai-sertespestis-miatt-bevezetett-eloirasokban

* * * *

Figyelem! Az október végi, és a november eleji két négynapos ünnepre való tekintettel változik az ASP szempontjából magas kockázatú terület vadásztársaságaira vonatkozó mintaszállítási rend!

A rendkívüli ASP járatokat Nógrád, Heves, B.-A.-Z., Sz.-Sz.-B., H.-B. megyékben az alábbiak szerint fogják indítani:

Október 21. vasárnap, október 23. kedd valamint

November 2. péntek, november 4. vasárnap.

A megjelölt napokon a megszokott menetrend szerint lesz a minták átvétele és Budapestre való szállítása.

Nincs mintaszállítás október 20-án, 22-én valamint november 1-jén és 3-án!

 

  oldaltérkép