Borsodi Vadász - Article Site

 

Megyénket is elérte az afrikai sertéspestis!

Létrehozva: 2018-10-03

Április végén Heves megyében, májusban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatták ki a betegséget, azonban most, október 2-án, egy Tarcalnál elejtett vaddisznóban is kimutatták a sertéspestis vírusát.

Az eddigi esetektől való viszonylag nagy, 70 kilométeres távolság és a rendelkezésre álló járványügyi adatok alapján a korábbi esetekhez nem kapcsolható az új megjelenés. Az állategészségügyi szakemberek az országos főállatorvos utasítására haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását, az Országos Járványvédelmi Központ kijelölte a fertőzött, valamint azon belül a különösen ellenőrzött területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató a Nébih tematikus aloldalán található.

http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

Az ASP az emberre nem veszélyes! A jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik. A vírus sertéshúsban és az abból készült nyers vagy félkész termékekben több hétig, a fagyasztott húsokban évekig fertőzőképes marad. Éppen ezért a kirándulók részéről fontos, hogy a kijelölt szemétgyűjtőkön kívül még véletlenül se hagyjanak, dobjanak el élelmiszert vagy élelmiszer-maradékot a kirándulóhelyeken!

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes és folyamatosan frissített információk találhatók a Nébih honlapján.

  oldaltérkép