Borsodi Vadász - Article Site

 

Vadászjegyváltás 2022. január 3-tól!

Létrehozva: 2022-01-03

A jelenleg használt vadászjegy leváltásának, cseréjének gondolata 2016-ban fogalmazódott meg először. A változtatást elsősorban a vadászok kényelmének szolgálata (otthoni vadászjegyváltás), a vadászjegy korszerű és praktikus megjelenése, valamint a nyilvántartott adatok pontosítása indokolta.

 

A Vadászkamarának a vadászjegyek lecserélése érdekében a korábban használt teljes informatikai rendszer megújításával kellett kezdeni a tervezést, melynek fejlesztési folyamata 2021-ben lezárult. Ennek egyik lépcsője volt a vadászjegyek online érvényesítési lehetőségének megteremtése, melyet az előző vadászjegyérvényesítési időszakban, 2021. február 1-jétől használhattak először a vadászok. A szolgáltatásra nagy igény mutatkozott, ugyanis ezzel a lehetőséggel 2021. évben a vadásztársadalom egyhatoda, mintegy 11.000 vadász élt.

Az egyetlen kézzelfogható fizikai változás az idei vadászjegykiadás és érvényesítés esetében a vadásztársadalom szempontjából, hogy a régi típusú vadászjegy helyett, az új típusú, személyigazolvány méretéhez és megjelenéséhez hasonló vadászjegy (plasztikkártya) kerül kiadásra.

Az érvényesítés ugyanúgy január első munkanapjával indul, a tavalyi évhez hasonlóan ebben az évben is lehetőség van a személyes és az online ügyintézésre (utóbbi esetben +1500 Ft-os díjért postán érkezik a vadászjegy). A vadászjegy érvényesítéséhez kapcsolódó díjak is változatlanok, megegyeznek a tavalyi évvel: Vadászjegy – 20 000 Ft, Kamarai tagdíj – 4 000 Ft (tagdíj mentesség: attól az évtől kezdődően, amikor a vadász betölti a 70. évet, nem kell kamarai tagdíjat fizetnie), Biztosítás vadászkamarai váltása esetén– alapdíjas 1000 Ft/fő/év, emeltdíjas 2000 Ft/fő/év.

A vadászjegyet tehát személyesen és online formában is lehet érvényesíteni!

 

I. A vadászjegy Területi Szervezetnél való SZEMÉLYES érvényesítése során szükséges dokumentumok:

·         Személyi igazolvány

·         Lakcímkártya

·         Jelenleg érvényes vadászjegy (ajánlott: fegyvertartási engedély)

·         sport- vagy hivatásos vadász adategyeztetési lap, amennyiben a Vadásztárs adatai időközben (azaz a korábban megadottakhoz képest) változtak

·         Groupama Biztosítási Zrt. biztosítás esetén aláírt „Nyilatkozat” dokumentum (helyszínen aláírható)

      

II. A vadászjegy ONLINE érvényesítése során:

-          a https://ugyfelszolgalat.omvk.hu/ weboldal használata:

(www.omvk.hu --- „Ügyintézés” menüpont --- „Online érvényesítés” fül)

-          a Belügyminisztérium igényeinek megfelelően Ügyfélkapu használata (ezt a fenti weblap automatikusan lehetővé teszi, csupán a felhasználónév és jelszó megadása szükséges, utána a folyamat azonos a tavalyival)

-          a vadászjegy „házhoz megy”, vagyis a Területi Szervezet feladja postán a kapcsolódó kiadványokkal együtt.

 

FONTOS! A vadászjegyet továbbra is minden vadászati évre érvényesíteni kell a jövőben is. Tehát az új típusú vadászjegy érvényessége a 2022/23-as vadászati évre szól (2022. március 1-től 2023. február 28-ig). Ennek értelmében továbbra is minden évben kell majd vadászjegyet váltani!

 OMVK

  oldaltérkép