Borsodi Vadász - Article Site

 

Megyei vadásznap Szendrőben

Létrehozva: 2022-09-19

Szeptember 17-én a Bódvavölgyi vadgazdálkodók kezdeményezésére és szerepvállalásával Szendrő városában, - a IX. Szendrői Gazdanap társrendezvényeként - tartotta a megyei vadásznapot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vadászkamara és Vadászszövetség.

Nagyszerű hangulat és rengeteg látogató jellemezte a rendezvényt, melynek a település központjában található Strandrét elnevezésű helyszín adott otthont.

A számtalan baráti közösség, egyesület és egyéb főzőcsapatok kitelepülése mellett a térség vadászatra jogosultjai, vadgazdálkodói egy szabadtéri trófeabemutatót, „Vadászok Utcáját” is megvalósítottak, ahol szintén óriási volt az érdeklődés, ami nem csoda, hiszen minden csapat igen kitett magáért, büszkén mutatta be a területén elejtett bikák, bakok agancsait, kanok agyarait vagy egyéb tárgyakat, fotókat, emlékeket.

Persze ez a sétány nem csak a kiállítás miatt volt népszerű, hanem a vadételfőző- és pálinkaversenynek köszönhetően, a finomabbnál finomabb ételek és italok miatt is. A jó baráti társaságokban itt gyorsan repült az idő, ami látszott is, hiszen a kitelepülő csapatokat a szerencsére csak koraestére megérkező eső és sötétség sem tántorította el, a sátrak között sokáig szólt az énekszó.

A napközbeni programok a hagyományoknak megfelelően zajlottak. A reggeli ökumenikus istentiszteletet követően egy saroglyán, - Diana vadászhölgyek, vadászkutyások és solymászok kíséretében - a térség vadgazdái egy gímszarvas bikát helyeztek terítékre, melyet a Várdombi Hubertus Vadásztársaság területén ejtettek el.

Ezt követően az ünnepi beszédek következtek, amikor is Szaniszló János, Szendrő város polgármestere, Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, Riz Gábor a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos, Bánné Dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés elnökasszonya és Nagy András, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vadászkamara és az Észak-magyarországi Vadászszövetség elnöke köszöntötték a rendezvényre kilátogatókat.

Azt mindannyian kihangsúlyozták, hogy példaértékű ez a rendezvény, hiszen a magyar gazdák és vadászok csakis szoros együttműködésben tudják munkájukat végezni, melyet jól mutat ez az esemény is. Mindkét tevékenységhez szilárd jellem, munkaszeretet és végtelen szorgalom kell. Ezek az emberek, akik közösen a vidék Magyarországát építik, minden elismerést megérdemelnek.

Az ünnepélyes megnyitót követően kitüntetések, elismerések átadására, majd az új vadászok ünnepélyes eskütételére, avatására került sor.

A hivatalos programok után délután nagyszámú közönség előtt színpadra léptek a Bükki vadászkürtösök, a Ködmön Formációs Táncegyüttes, a szendrői Népdalkör, valamint a Százszorszép Majorette csoport tagjai is. Rengetegen voltak kíváncsiak a Desperado Együttes, valamint Koós Réka és Sári Évi műsorára. Nagy tapsot kaptak ezen kívül a solymászok és vadászkutyások is, akik szintén igen népes közönség előtt mutathatták be tudományukat.

A vadételfőző verseny eredményhirdetését követően a színpadi programokat az Új Babylon nevű, Omega tribute zenekar koncertje zárta.

Ezen programok mellett egész nap népi játszópark, lézeres virtuális vadászat, lovagoltatás, kézműves bemutatók, szakmai kiállítások és vadászvásárosok is várták az érdeklődőket.

A visszajelzések alapján is örömmel mondhatjuk, hogy egy rendkívül jól sikerült, nagyon jó hangulatú ősz eleji esemény részese lehetett minden kedves érdeklődő, programra kilátogató.

 

Kitüntetettek:

- OMVK Aranyérem: Bogacskó József

- OMVK Érdemérem: Hudák József

- Magyar Vadászatért Érdemérem: Varga Barna

- Gróf Nádasdy Ferenc emlékplakett: Tornavidéke Vt.

- Nimród érem: Kiss Dénes

- Hubertus Kereszt arany fokozat:

Balázs Gábor Péter, Jósvainé Koós Erika, Juhász Péter, Nagy László,  Némedi Zoltán, Rozgonyi Tibor

 

Főzőverseny díjazottjai vadétel kategóriában:

I. Bori Völgy Vt.

II. Hunor-Diana Egyesült Vt.

III. Kistokaji Vt.

 

ÉRV ZRT. különdíja:

Rakacai-tó és Környéke Vt.

 


 

 

  oldaltérkép