Borsodi Vadász - Article Site

 

Vármegyei Vadásznapi beszámoló - 2023. június 24. Sátoraljaújhely-Széphalom

Létrehozva: 2023-06-28

Az idén jubileumi 20. alkalommal került megrendezésre a Sátoraljaújhely-Széphalmi Nemzetközi Hal- és Vadételfőző verseny, mely jeles alkalmat vármegyei szervezeteink a Vármegyei Vadásznappal kötöttek össze.

Vármegyei vadászati közéletünk sokszínűségét, gazdagságát mi sem bizonyítja jobban, hogy számos térségi vadásznapunk van, amelyek hosszú évek, évtizedek óta nyújtanak kulturált kikapcsolódási lehetőséget a vármegye vadászó és nem vadászó közösségének is. Ezen helyszínek sorából emelkedik ki a Nemzetközi Széphalmi Vadételfőző verseny, mint vármegyei rendezvényeink egyik ékköve, ami az éven már 20. rendezvénye volt a térség vadgazdálkodóinak. A 2023. június 24.-én megrendezett Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Vadásznap a frissen megújult Kazinczy kertben került megrendezésre Széphalomban a vármegyei kamarai szervezet, a Vadászok és Vadgazdálkodók Észak-magyarországi Szövetsége és Sátoraljaújhely város önkormányzatának szervezésében.

A reggel, vendégváró muzsikával, kürtszóval majd hagyományainknak megfelelően Hubertus misével kezdődött. A misét követően került sor a megyei vadászok zászlójának behozatalára, illetve a vadászhagyományokhoz méltó ünnepi teríték elhelyezésére is. A terítéken az érdeklődők két őzbak párosát csodálhatták meg, melyek a Sárospataki Kossuth Vadásztársaság területén kerültek elejtésre.  A terítéket a térség négy kiváló ifjú vadásza hozta be a Diana Vadászhölgy Klub, vadászkutyások és solymászok kíséretében.

Ezt követően az ünnepélyes megnyitó következett, amely Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármesterének köszöntő szavaival vette kezdetét. A következő köszöntést, Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, Sátoraljaújhely város dísz-polgárától hangzott el, melyben rámutatott arra, hogy megyénken is a vadgazdálkodás milyen komoly szerepet játszik a társadalmi kapcsolatok formálásában. Szavaival élve bizakodásra adhat okot a lelkes közösség mentalitása és elhivatottsága. Őt követte Bánné Dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat elnökasszonyának köszöntője, aki háláját fejezte ki, hogy ez a rendezvény ismét ilyen csodás környezetben valósulhatott meg, ezzel is öregbítve a térség és a település jó hírét.

Az ünnepélyes köszöntők sorát Nagy András, a vármegyei kamarai szervezet és szövetség elnöke zárta, aki egyben meg is nyitotta hivatalosan is a rendezvényt. Ezt követően került sor a kitüntetések átadására, melyben rangos országos és megyei díjakkal, érmekkel ismerték el a kiemelkedő munkát végzett vadásztársak munkáját, életútját.

A hivatalos program zárásaként a láthatóan nagyon sokakat érdeklő ifjú vadászok avatása következett, ahol 17 fő, köztük nagy örömünkre 4 ifjú Vadászhölgy került felavatásra és a vadászok közösségébe fogadásra, miután Tóth Á. Dénes vármegyei fővadász után elismételték az eskü szövegét, melyről emléklap is örök emlékként szolgál a részükre.
A hivatalos színpadi programok után kezdetét vették a különböző korosztályokat is nagy érdeklődéssel csábító programok, közte kutyás bemutatók, vadhívó hangok bemutatása, kézműves vásár, gyermek programok…

A nevezett vad és halételek szakmai zsűrizését kiváló szakemberek és Kaszás Géza színművész végezték az egész nap során, igyekezve a teljes főzési folyamatokat is megismerve a csapatoknál. Elmondható, hogy a zsűrinek ismét nehéz dolga volt, amit már az elkészítési fázisban történő körmustra során is nyugtázhatott. Kiválóbbnál kiválóbb vadragú levesek, pörköltök, sültek és egyéb gasztronómiai csemegék készültek el.

Elmondhatjuk, hogy az egész nap jó hangulatban, napsütéses időben, komoly érdeklődés mellett tartalmasan, baráti beszélgetésekben, jókedvben, mulatságban telt el, melyet a nap végén Soltész Rezső nosztalgia zenéje tett még élvezetesebbé és felejthetetlen hangulatúvá.

Minden közreműködőnek, látogatónak ezúton is köszönjük a megtisztelő jelenlétet.
Dr. jur. Szabó Balázs Ph.D

 

  oldaltérkép