Borsodi Vadász - Article Site

 

Regionális Hivatásos Vadász Verseny Szerencsen

Létrehozva: 2023-06-30

2023. június 29-én, Szerencsen a Levente lőtéren került megrendezésre a Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei hivatásos vadászok részére szervezett Regionális Hivatásos Vadászok versenye.

A megmérettetésen a vármegyei előválogatók során az első öt legjobb eredményt elért versenyzők vehettek részt, így összesen 15-en vágtak neki a versenyfeladatoknak.

A reggeli eligazítást követően sorszámhúzás alapján három, öt fős csapat alakult. Egy csapat a golyós pályán kezdte el a versenyzést, ahol saját nagygolyós fegyverrel 50 méterre kellett szabadkézből lövést tenni egy vaddisznót imitáló céltáblára. A második öt fős csapat eközben sörétes koronglövészeten teljesített. Itt 15 korongra tettek lövéseket több lőállásból a versenyzők. A harmadik 5 fő a lőtéren lévő épületben gomba-, védett madár-, állathang felismerést, valamint vadegészségtan és találatjelzés feladatokat oldott meg.

Amikor minden csoport minden feladatot teljesített, akkor következett - már a 15 versenyző együttes részvételével – a kürtjelfelismerés, valamint egy 50 kérdéses tesztfeladat megoldása.

Ezek után egy térképet kaptak a résztvevők, amely alapján – kihúzott sorszámuknak megfelelően - tudták elfoglalni a több hektáron kialakított 15 állomás egyikét, ahol különféle feladatok során kellett megmutatni rátermettségüket. Többek között volt terepi trófeabírálat, asztali trófeabírálat, vadászati kultúra, solymászat, vadászati kinológia, csapdahasználat, lőjel- és lőszerfelismerés. Emellett különféle szituációs feladatokon is be kellett mutatni a hivatásos szakma kihívásait. Ennek megfelelően volt például terítékkészítés feladat, vad birtokba vétel, elejtő vadásznak történő átadás imitálása, valamint rendészeti feladatellátás is, ahol egy illegálisan agancsot gyűjtő személyt kellett igazoltatni, illetve táskáját, autóját átvizsgálni.

Minden állomáson 10 perc állt rendelkezésre a feladatok megoldására. Kürtszó jelezte az idő leteltét, amit követően indulni kellett a soron következő versenyállomásra.

A kialakított pályának és a betartott időintervallumoknak köszönhetően a verseny lebonyolítása teljes mértékben a terveknek megfelelően alakult, így az esemény - köszönhetően a reggel 7.00 órai kezdésnek is, - 14.00 órakor eredményhirdetéssel, illetve egy közös ebéddel zárult.

Vármegyénkben az első helyezett jutalma 200.000-, a második helyezett jutalma 100.000-, a harmadik helyezett jutalma pedig 50.000 Ft volt.

A résztvevő versenyzők, versenybírói kör, valamint a megfigyelők visszajelzései alapján is elmondható, hogy a nagyszerű időben és kitűnő helyszínen megrendezett Regionális Hivatásos Vadász Verseny magas elismerést kapott, szervezettnek, komoly színvonalúnak és igazi szakmai kihívásnak minősítették. 

Ezúton is köszönjük az elismerő szavakat, illetve ezúton is köszönjük minden résztvevő, versenybíró önzetlen munkáját, támogatását!

Tóth Á. Dénes

 

1. helyezett és egyben 2023-as évben Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye hivatásos vadásza: Gál István

2. helyezett: Varga László

3. helyezett: Ajtay Sándor

4. helyezett: Almási Márton

5. helyezett: Drótár László


© Minden jog fenntartva!