Borsodi Vadász - Article Site

 

II. Bodrogközi Vadászfesztivál és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Vadásznap - Cigánd, 2024. július 20.

Létrehozva: 2024-07-22

Idén második alkalommal került megrendezésre a tavalyi évben életre hívott, Bodrogközi Vadászfesztivál és Kiállítás Cigándon, mely jeles alkalmat vármegyei szervezeteink a Vármegyei Vadásznappal kötöttek össze.

Megyei vadászati közéletünk sokszínűségét, gazdagságát mi sem bizonyítja jobban, hogy számos vadásznapi esemény került megrendezésre, amelyek hosszú évek, évtizedek óta nyújtanak kulturált kikapcsolódási lehetőséget a megye vadászó és nem vadászó közösségének is. Ezen helyszínek sorát bővíti most már szerencsére Cigánd térsége, hála a település önkormányzatának és vadgazdálkodóinak, kiemelten a Bodrogközi Safari Vadásztársaságnak.

A 2024. július 20-án, a cigándi Bodrogközi Múzeumportán és annak környezetében megrendezett esemény hivatalos programja reggel kürtszóval majd hagyományainknak megfelelően Hubertus ökumenikus istentisztelettel kezdődött. Ezt követően került sor az ünnepélyes bevonulásra, a megyei vadászok zászlójának a behozatalára ifjú Nimródok által, illetve a vadászhagyományokhoz méltó ünnepi teríték elhelyezésére is. A terítéken az érdeklődők három őzbakot csodálhatták meg, mely vadak a térség vadgazdálkodóinak szakmai munkáját dicsérték.  A terítéket a térség kiváló hivatásos vadászai hozták be Diana vadászhölgyek, vadászkutyások és solymászok kíséretében.

Ezt követően ünnepélyes megnyitó következett, amely Oláh Krisztián, Cigánd város polgármesterének köszöntő szavaival vette kezdetét, melyben hálás köszönetét fejezte ki a szervezésben összefogóknak, támogatóknak, résztvevőknek, illetve kamarai szervezetünknek, hogy már a második rendezvényük egyben vármegyei vadásznap is lehetett. A következő köszöntő, Bánné Dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Önkormányzat elnökasszonya volt, aki háláját fejezte ki, hogy ez a rendezvény ismét ilyen csodás környezetben valósulhatott meg, ezzel is öregbítve a térség és a település jó hírét, valamint rámutatott arra, hogy megyénkben az ilyen kevesebb reflektorfényt kapó részekben is milyen csodás programok jöhetnek létre összefogással. A térség országgyűlési képviselője, Hörcsik Richárd is háláját és köszönetét fejezte ki a szervezők számára, hogy ilyen szép rendezvényt tudtak immár második alkalommal megvalósítani, ami az ország bármely pontján méltó lenne.

A rendezvény támogatói köréből Derczó István, a Weinberg 93 Kft. tulajdonos-igazgatója fejezte ki háláját, hogy a településen ilyen program valósulhatott meg. A vadásznapot végül, de nem utolsó sorban Nagy András, a vármegyei vadászkamarai szervezet és Vadászszövetség elnökének ünnepélyes megnyitása követte, aki szintén kiemelte a példás összefogást, amit a Cigándi önkormányzat megvalósított a vadásznap létrejötte kapcsán. Emellett azonban kiemelte azt is, hogy mindezen eredmények nem jöhetnének létre azon hivatásos vadászok áldozatos munkája nélkül, akik óvják, ápolják, etetik azt a vadállományt, ami miatt méltán lehetünk büszkék a hazai vadgazdálkodásunkra. Éppen ezért kamarai szervezetünk is mindent meg fog tenni ezen kiváló szakemberek megbecsülésének még magasabb elismerése és támogatása mellett.

Ezt követően került sor a már hagyományosan nagy érdeklődésre számot tartó kitűntetések átadására, melyben rangos országos és megyei díjakkal, érmekkel ismerték el a kiemelkedő munkát végzett vadásztársak tevékenységét, életútját. A hivatalos program zárásaként a láthatóan nagyon sokakat érdeklő ifjú vadászok avatása következett, ahol ifjú Nimródok és vadászhölgyek került felavatásra és a vadászok közösségébe fogadásra, miután Tóth Á. Dénes vármegyei fővadász után elismételték az eskü szövegét, melyről emléklap is örök emlékként szolgál a részükre.
A hivatalos színpadi programok után kezdetét vették a különböző korosztályokat is nagy érdeklődéssel csábító programok, közte Stihl Timbersport favágóbemutató, kutyás bemutatók, solymászprogramok, szakmai kerekasztal beszélgetések afrikai vadászkalandokról, sakálkonferencia, vadászati eszközök és kézműves vásár, gyermek programok, hogy csak egyet-kettőt kiemeljünk.

Ezek mellett a kitelepült szép számú vadásztársaságoknál is kiválóbbnál kiválóbb ételek készültek el, melyeket a kellemes lombok árnyékában jóízű beszélgetések mellett fogyasztottak el a vadászok családtagjaik, barátaik társaságában.

Elmondhatjuk, hogy az egész nap kitűnő hangulatban, ragyogó napsütéses időben, komoly érdeklődés mellett tartalmasan, baráti beszélgetésekben, jókedvben, mulatságban telt el, melyet a nap végén a Sikátor zenekar, Abba Show és végül az Exotic Retro zenekar koncertje koronázott meg és tett még élvezetesebbé és felejthetetlen hangulatúvá. Minden közreműködőnek, látogatónak ezúton is hálásan köszönjük a megtisztelő jelenlétet, és kiemelten köszönjük újra Cigánd város Önkormányzatának és a térség vadgazdálkodóinak páratlan munkáját, tevékenységét!

Dr. jur. Szabó Balázs Ph.D

Kitüntetettek:

Magyar Vadászatért érdemérem: Dudás László

Nimród Vadászérem: Derczó Ferenc és Bobkó János

gróf Nádasdy Ferenc emlékplakett: Cigándi II. Rákóczi Ferenc Vt.

Hubertusz kereszt arany fokozat: Patkó Csaba, Kálnás András, Demkovics István, Dankó Ferenc

Hubertusz kereszt ezüst fokozat: Fortágh József, Matisz Norbert

Posztumusz Hubertusz kereszt bronz fokozat: Riczu Ferenc

 


 

 


© Minden jog fenntartva!