Borsodi Vadász - Article Site

 

Járványhelyzet Covid-19

Létrehozva: 2020-11-04

Az elmúlt napokban több új, a járványhelyzethez kapcsolódó előírás lépett hatályba.

Az elmúlt napokban több új, a járványhelyzethez kapcsolódó előírás lépett hatályba.

 

  • November 3-án hatályba lépett a Kormány A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendeletének módosításáról szóló, 468/2020. (X. 29.) Korm. rendelete. A jogszabály szigorítja a maszkviselésre vonatkozó előírásokat. (A módosított, 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet a Nemzeti Jogszabálytárban itt érhető el: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=221814.390642)
  • November 4-én (és részben november 5-én) hatályba lépett, illetve lép a Kormány a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló 479/2020. (XI. 3.) Korm. rendelete (a Nemzeti Jogszabálytárban itt: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=222557.391009), amely a többi között rendezvényekre vonatkozó szabályokat tartalmaz, illetve éjszakai kijárási korlátozásokat ír elő.

 

A jogszabály vadászokat érintő pontjai:

  • A maszkviselésre és rendezvényekre vonatkozó előírások csak a zárt térben tartott eseményekre vonatkoznak, így a társas vadászatok esetében nem kötelező ezeket betartani.
  • A kijárási korlátozások a vadászati tevékenységet munkaköri kötelességeik keretében folytató hivatásos vadászokra nem vonatkoznak, de a sportvadászokra igen! Tehát a 479/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. § értelmében éjfél és reggel 5 óra között a sportvadászok is kötelesek a lakóhelyükön, a tartózkodási helyükön vagy a szálláshelyükön tartózkodni, a vadászati tevékenység nem indok a rendelkezéstől való eltérésre.

 

Mindezzel együtt nyomatékosan javasoljuk a mindenkori megelőzési előírások betartását, különös tekintettel az alábbiakra:

  • A gyülekező, eligazítás stb. ne zárt térben (vadászházban), hanem szabad ég alatt történjen!
  • A társas vadászatok alatt azon időszakokban, amikor többen gyűlnek össze (eligazítás, szállítás teherautón, pótkocsin stb.) a vadászok viseljenek maszkot és tartsanak egymástól legalább 1,5 méteres távolságot!
  • Miként más helyzetekben, úgy itt is kerüljék az érintkezést!
  • A fegyver, lőszer, kés vagy egyéb eszközök átadását lehetőség szerint kerüljék! Ha mégis szükséges, fertőtlenítsék ezen eszközöket!
  • A vadászat alatt és azt követően tekintsenek el a közös étkezéstől!

 

Amennyiben egyéb jellegű kérdésük merül fel, érdemes az információs központ munkatársainak segítségét kérni a +36-80/277-455 vagy a +36-80/277-456 számon.


 

  oldaltérkép