Borsodi Vadász - Article Site

 

Hivatásos vadász továbbképzés és verseny

Létrehozva: 2021-07-30

2021. július 21-én Szerencsen, a Rákóczi vár színháztermében Hivatásos vadász továbbképzést szervezett az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Szervezete, melyen 128 fő képviseltette magát.

A továbbképzést Tóth Á. Dénes vadászkamarai titkár nyitotta meg, aki ismertette a nap programját, majd szólt a hivatásos vadászokat érintő aktualitásokról. Ezt követően Nagy András a megyei szervezet elnöke üdvözölte a résztvevőket és köszönte meg a vadgazdálkodásban végzett áldozatos munkájukat.

A megnyitó után - első előadóként - Dr. Molnár Tamás r.őrnagy, az ózdi rendőrkapitányság vizsgálati osztályának vezetője - aki egyébként civilben aktív vadász és a „Parázsló alkonyat” című vadásznovella szerzője - a hivatásos vadászok helyes intézkedési és konfliktuskezelési gyakorlatáról tartott előadást. Őt követte Hostisóczki Ákos, a Nyírerdő Zrt. Guthi Erdészeti igazgatóságának kerületvezető erdésze, hivatásos vadásza, aki a Guthi élményekről mesélt, valamint a vendégkísérés gyakorlati tudnivalóival ismertette meg a közönséget. Harmadik előadó ifj. Bóta István a soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának hallgatója, a Nimród vadászújság egyik fotósa volt. Ő a fényképezésről, a fényképezőgép vadgazdálkodási jelentőségéről, használatáról szólt és mutatta be tapasztalatait.

Az előadásokat követően hivatásos vadász verseny előválogatóra került sor elméleti, írásbeli feladatokból. Az itt öt legjobb eredményt elért versenyző, július 28-án Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Buj település mellett, Vinnai Attila vadászháza környezetében egy „térségi” versenyen mérte össze tudását a szabolcsi kollégákkal.

A Szabolcs-Szatmár Bereg megyei Vadászkamara, a tájegységi fővadászi karral együttesen egy nagyon színvonalas, jól megszervezett, gyakorlatias versenyt állított össze, mely igencsak nehéz kihívás elé állította a borsodiakat is.

A 100 kérdéses teszt megírását követően több kilométeres pályán, különféle állomásokon kellett tanúbizonyságot tenniük felkészültségükről a versenyzőknek. Volt kürtjel, koponya, mag, vadkár felismerés, lőszer és fafaj ismeret, asztali és terepi trófeabírálat, csapdahasználat és természetesen lövészet versenyszám is, kisgolyós és sörétes fegyverrel.

A közel teljes napot igénybe vevő rendezvény végén külön kerültek díjázásra a szabolcsi és borsodi hivatásos vadászok.

Megyei versenyzőink eredményei:

            I. helyezett: Varga László (Martonyi és Vidéke Vt.)

            II. helyezett: Takács Sándor (Hat-Vad Vt.)

            III. Drótár László (Tiszamenti Gazdák VE.)

            IV. Simkó Milán (Fony és Környéke Földtulajdonosok VE.)

            V. Bartha Botond Zsolt (Szuhavölgye Földtulajdonosi Vt.)

Varga László, mint első helyezést elért megyei versenyzőnk képviseli Borsod-Abaúj-Zemplén megyét a Hivatásos Vadászok Országos szakmai megmérettetésen, mely 2021. augusztus 17-18-án Mátrafüreden kerül megrendezésre.

Ezúton is őszintén gratulálunk minden versenyzőnek szakmai felkészültségükhöz, rátermettségükhöz!

  oldaltérkép